Móda

Published on Listopad 13th, 2013 | by Aneta Bencová

Také milujete Tequilu?

Jste milovníky opravdu dobrého pití? Rádi si občas vychutnáte některý alkoholický nápoj? Že je pro vás číslem jedna Tequila? Pak jste tu správně. Nyní vám tento vynikající mok představím.

V dnešní době snad neexistuje nikdo, kdo by neznal Tequilu. Její ozdobná lahev zdobí snad stovky barů po celé republice. Ale to není všechno. Kromě lahodné chuti, má také bohatou historii. Tequila je nápoj, kolem kterého se točí hned několik historek, ať už pravdivých či nepravdivých. Jedním z mýtů je ten, že Tequila pochází z kaktusu a prvními labužníky, kteří měli tu čest, okusit její chuť, jsou indiáni. Tequila je produktem modré agáve, která zdobí pole. Tato rostlinka není kaktus, ale sukulent. Sklízet tuto rostlinu není vůbec jednoduché. Rostlina se musí odříznout, pak se od ní musí odstranit hořké listy, a poté se půlí. A kolik průměrná agáve váží? Většinou kolem 80 kg.

Z jednoho plodu rostliny se vyrobí, až doset lahví lahodného nápoje. Aby mohla být naplněna jedna lahev, je k tomu potřeba osm kilo agáve. Nejprve se plody pečou, pak se lisuje šťáva a za nějakou dobu dochází ke kvašení. V této fázi vzniká  pouze tzv. víno, které obsahuje cca 10 % alkoholu. Víno se ještě dvakrát destiluje, a až poté vzniká Tequila.

Jste milovníky opravdu dobrého pití? Rádi si občas vychutnáte některý alkoholický nápoj? Že je pro vás číslem jedna Tequila? Pak jste tu správně. Nyní vám tento vynikající mok představím.

V dnešní době snad neexistuje nikdo, kdo by neznal Tequilu. Její ozdobná lahev zdobí snad stovky barů po celé republice. Ale to není všechno. Kromě lahodné chuti, má také bohatou historii. Tequila je nápoj, kolem kterého se točí hned několik historek, ať už pravdivých či nepravdivých. Jedním z mýtů je ten, že Tequila pochází z kaktusu a prvními labužníky, kteří měli tu čest, okusit její chuť, jsou indiáni.

Tequila je produktem modré agáve, která zdobí pole. Tato rostlinka není kaktus, ale sukulent. Sklízet tuto rostlinu není vůbec jednoduché. Rostlina se musí odříznout, pak se od ní musí odstranit hořké listy, a poté se půlí. A kolik průměrná agáve váží? Většinou kolem 80 kg.

Z jednoho plodu rostliny se vyrobí, až doset lahví lahodného nápoje. Aby mohla být naplněna jedna lahev, je k tomu potřeba osm kilo agáve. Nejprve se plody pečou, pak se lisuje šťáva a za nějakou dobu dochází ke kvašení. V této fázi vzniká  pouze tzv. víno, které obsahuje cca 10 % alkoholu. Víno se ještě dvakrát destiluje, a až poté vzniká Tequila.

Nejdelší dobu se pije Tequila v Mexiku. Pozor však. Mexičané nepijí pouze čistou Tequilu, ale po její konzumace, ji zapíjí poměrně velkým množstvím vody. Tequila se však může míchat i s grepovým džusem. Další možností je přisypat sůl do sklenice, zakapat šťávou z citronu a zalít alkoholem. Rituál, který panuje nejen u nás, ale také v ostatních zemích, vymysleli Američané. Určitě není původcem z Mexika.

Také milujete Tequilu? Dáváte přednost variantě Gold či Silver? Pochlubte se nám se svými názory. Máte rádi variantu se skořicí či s citronem? Existují dokonce i lidé, kteří dávají přednost rozkousnutí kávového zrnka před solí. Nepatříte mezi ně i vy? 🙂

 

Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/index_img.php?id=75470facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Tags: , , ,


About the Author



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zpátky nahoru ↑